2012. október 7., vasárnap

Kiskredenc




Szűcsné Évi
 „kiskredenc”
Technika: bútorfelújítás
Felhasznált eszközök, anyagok: csiszolópapír (töménytelen mennyiségben), faragasztó, alapozó festék, színminta alapján kiválasztott matt zománcfesték, csavarhúzó, ecset, maradék tapéta, tapétaragasztó.
Előzmény: Állandó személődők és vásárlók vagyunk debreceni régiségvásárokon, és hétvégenként is szívesen „lomolunk” a helyi piacon. A kredencet augusztus végén vettük, és én már akkor tudtam, hogy az étkezőnkben van a helye. 
Sajnos nem készítettem előtte képet, de elég rozzant állapotban volt. A színe borzalmas, a felső része eltörött, az egyik oldali minta lekopott, fogantyúja hiányzott.
Munka: Komolyan mondom, hogy 2 hétig csiszoltam minden délben, amíg a kisebbik gyerekem aludt, aztán a nagyobbik is csatlakozott, hazahozva egy jó kis vírust az oviból. Szóval szétszereltem és lecsiszoltam róla zöld színt. A felső része azért repedt el, mert valaki nagy okosan belefúrt a hátuljába egy csavart, nem jöttem rá, mi célból. A repedést portalanítottam, majd bekentem faragasztóval és szorítottam egy órán át, amíg megszáradt.  Ezek után kiválasztottam a megfelelő színt, portalanítottam, alapoztam és két rétegben lefestettem. .A szekrény alsó részében lévő minta tetszett, így meghagytam, csak a virágokat kellett kijavítani egy kis sárga színezőpasztával, mert az egyik oladán megkopott. Belül csak az alját kellett csiszolni és festeni.  Összeszereltem. Jött a hétvége, így a piacon „lomoltam” két szép bútorgombot. Behoztuk a férjemmel a bútort, megkértem, segítsen felszerelni rá a gombokat, erre azonnal megsértette a festéket a csavarhúzóval. Megcsináltam én. Belül a polcot és az alját maradék tapétával befedtem.
Eredmény: És kész! Úgy 3 hét alatt… Rajta a kannában lévő csipkebogyót a nagyobbik fiam szedte (DIY) és a mellette lévő tányérfát is én csináltam. Még itt voltak a festők, amikor az éppen megszáradt falra ráfestettem az ágakat – bolondnak néztek. A tányérokat (mindet „lomoltam”) pillanatragasztóval ragasztottam fel – mindenki bolondnak nézett. Egy éve vannak ott. DIY.
A kiskredencet imádom, szerintem nagyon illik az egyébként is vidékies stílusban berendezett, de valójában is tanyasi házunkba.

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik! Főleg az alsó része! Gratulálok!!

    VálaszTörlés
  2. A sok és lelkes munkának meglett az eredménye. Nagyon szép lett ez a kredenc, kár lett volna ezt a különleges formájú bútort veszni hagyni. Gratulálok Évinek, szép munka!
    Pintérné Ágoston Anna

    VálaszTörlés
  3. Nagyon harmonikus lett, nekem ez tetszik a legjobban. Megérte a munka!

    VálaszTörlés